Szybki chłodnik

Potrzebne (na 4 porcje):
pęczek rzodkiewek
dwa nieduże ogórki
szczypiorek albo szczypior
koperek
dwa ząbki czosnku
sól, pieprz, ewentualnie świeża bazylia
dwie butelki gęstego kefiru

Rzodkiewki i ogórki zetrzeć na grubej tarce. Nożyczkami wkroić do tego szczypior (ja daję mniej niż połowę pęczka) i koperek (ile kto lubi). Czosnek przecisnąć przez zgniatarkę do czosnku, bazylię poszarpać na małe kawałki i też dodać. Wlać kefir, posolić i popieprzyć do smaku, zamieszać i wstawić na godzinę do lodówki. Można tez jeść od razu, ale odstany jest lepszy :)

Na zdjęciu jeden chłodnik jest posypany koperkiem z wierzchu – tak też można; ja nie dodaję koperku do całości po prostu dlatego, że mój facet go nie lubi ;)

Leave a Reply