Leczo



Leczo chyba każdy umie zrobić, a ile osób, tyle przepisów. Oto mój:

Potrzebne:
cała kiełbasa, na przykład podwawelska
duża czerwona papryka
duża cebula
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
duży słoik koncentratu pomidorowego
sól, papryka słodka i ostra

Kiełbasę kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnię. Cebulę kroimy w dużą kostkę lub w piórka i dorzucamy do kiełbasy. Mięcho ma być podsmażone, cebulka zeszklona. W tym czasie kroimy czerwoną paprykę (też w dużą kostkę). Usmażoną kiełbasę i cebulę przerzucamy do rondla, dodajemy paprykę, fasolę razem z sosem i odcedzoną kukurydzę. Doprawiamy solą i papryką. Ja daję sporo słodkiej i trochę ostrej, ale jak kto lubi odwrotnie, to też można. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy wszystko i dusimy, aż papryka będzie miękka. Podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego ;)

Leave a Reply